Jonna Saari

Retkiystäväkirjan esittelyssä

Kerro kolmella lauseella kuka olet?

Olen Jonna Saari, omaa sukua Välikangas, Salosta Perttelin kulmilta, nykyään kittiläläis-utsjokinen.
Elämäni suurimpana saavutuksena pidän oman onneni ja rauhani löytämistä Lapin suuresta sylistä.
Työskentelen Retkipaikka.fi-sivuston päätoimittajana, ja se on minusta maailman huikein työ.

Mikä vei sinut metsään?

Lapsuudenkodissani on suuri piha, jota sivuaa puro, ja sen takaa alkaa metsä. Siellä möyrin lapsena päivittäin, oli kesä tai talvi. Perheessämme on aina arvostettu luontoa ja eläimiä. Isäni kanssa olen jo pienenä tehnyt linturetkiä Salon Halikonlahdelle. Lapsuuden kesäviikonloput vietettiin Houtskarin Mossalassa tai Ahvenanmaan Kökarissa telttaillen, meloen, onkien ja luonnossa liikkuen.


Kuvat

Mitä arvostat luonnossa eniten?

Luonnossa saa olla oma itsensä. Luonto on lapsesta saakka merkinnyt minulle rauhaa, hyväksyntää ja lempeää tukea. En pidä ihmisten ja kasvottomien ihmismassojen toisilleen asettamista sokaisevista paineista ja odotuksista, joiden vuoksi moni elää elämäänsä enemmän tai vähemmän eri lailla kuin ehkä haluaisi.

Mikä on mielimaisemasi?

Raikas ja eloisa pohjoisen luonnon vesi pysäyttää aina, oli se sitten puro, joki, lampi tai järvi. Ihailen veden kirkkautta, kuuntelen sen ääniä, sammutan janoni ja huuhtelen usein myös kasvoni, jos ulkoillessa tulee sopiva vesipaikka vastaan. Mielelläni myös uin ja sukellan luonnonvedessä – iho tuoksuu sen jälkeen ihanalta ja pää tuntuu keveältä.

Mikä on suosikkivuodenaikasi ja miksi?

Kaamos ja yötön yö ovat molemmat suosikkejani. Niitä yhdistää ihana tunne siitä, että aika on pysähtynyt. Koska kellon ympäri on joko pimeää tai valoisaa, ei ole väliä, vaikka lähtisi ulos keskellä yötä.


Kuvat

Suosikkisi Suomen luontokohteista?

Tätä kirjoittaessa suosikkikohteitani ovat Pitkäkosken rakkamaa Kittilän Tepastossa ja Sauvun kota Syväjärven rannalla Puljuntien varrella. Ne ovat lähiluontoani, ja lähiluonnolla on arjessa suurin merkitys: sinne on aina helppo mennä, kun tarvitsee vaikkapa hiljentymistä. Minulle lähiluonto merkitsee enemmän kuin mahtipontiset mutta satunnaiset kokemukset vaikkapa suurten tuntureiden huipuilla.

Suosikkisi maailman luontokohteista?

Teijon kansallispuisto, Salo. Maailmassa ihminen on pieni, ja tukevia juuria tarvitaan. Lempiluontokohteeni koko maailmassa löytyy omilta juuriltani Salosta, jossa Teijon eri kolkat ovat täynnä rakkaita muistoja. Teerisaaressa on yövytty ja herkuteltu nuotiolla, Sahajärven aaltoihin on itketty surut, lehtometsän suojissa olen saanut vahvistua ja Ketunhännän merenrantakalliolla sain hiljalleen löytää itseni uudelleen monien vuosien jälkeen.

Kuinka pitkiä aikoja vietät luonnossa?

Teen päiväretkiä, joihin voi vierähtää tunnista kokonaiseen päivään. Lapin kesässä intoudun usein lähtemään luontoon yöllä, jolloin valo on erilainen kuin koskaan muulloin ja tunnelma epätodellinen. En miellä itseäni retkeilijäksi; minä vain kuljen luonnossa, niin kuin olen aina kulkenut.

Luottovarusteesi?

Paras ystävättäreni Essi! Hän on tae sille, että retkestä tulee ikimuistoinen, sillä perinteisiimme kuuluu, että olemme aina kiipelissä. Kerran auto jäi jumiin keskelle kairaa, toisella kertaa puhkesi rengas perusretkellä. Jurmossa alkoi sataa lunta, kun olimme varustautuneet vain heppoisilla kevätvaatteilla. Kerran kahlasimme yli metrin korkuisessa, upottavassa lumihangessa pimeän tuloon saakka, ja viimeksi eksyimme vettä tulvivaan risumetsään, kun yritimme etsiä kuivaa reittiä kohti päämäärää.

Mielimajoitteesi?

Laavussa on mukavaa, jos ulkosalla yövytään. Yleensä kalpin kyllä retkien päätteeksi omaan sänkyyn nukkumaan…


Kuvat

Vinkkisi uusille retkeilijöille?

Minä neuvoisin aloittavaa retkeilijää antamaan arvoa aidon luontosuhteen syntymiselle houkuttelevien ja koukuttavien sijaistoimintojen sijaan. Luonnossa et ole ihmisten maailmassa, joten sinulla on mahdollisuus katsoa itseäsi aidosti ja miettiä, kuka oikeasti olet ja elätkö elämääsi siten kuin haluat. Luonto antaa paljon vastauksia, jos vain kuuntelet sitä. Jos sen sijaan keskityt yksinomaan vaikka kuvaamiseen, somettamiseen, paikkojen keräilyyn tai varustehifistelyyn, voi aito luontosuhde jäädä pinnalliseksi.

Seuraa Jonnaa

www.bit.ly/jonnasaari
www.oleminen.blogspot.fi

@suomiretki

MENU

Back

Share to